Wat is een spookfile?

22% van de files in Nederland is een spookfile. Op de A58 is dit zelfs 30 tot 40%. Maar wat is een spookfile? Hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

Wat is een spookfile?

Bij een spookfile staat het verkeer stil, zonder dat er werkelijk iets aan de hand lijkt. Of het rijdt met steeds wisselende snelheden, al remmend en optrekkend. Dit gebeurt onder andere doordat weggebruikers onverwachts remmen op drukke wegen. Er ontstaat een kettingreactie van steeds sterker remmend verkeer. De file lost aan de voorkant op, maar groeit aan de achterkant weer aan. Het is zo’n file waarvan je je achteraf afvroeg, waarom je stilstond. Er leek immers niets aan de hand.

Hoe voorkom je een spookfile?

Spookfiles zijn te voorkomen. Dit lukt als mensen vooral regelmatig rijden met de juiste snelheid. Dus soms een klein beetje bij-remmen, soms wat gas bijgeven. Om zo te kunnen rijden, moet je al vroeg in de gaten hebben wat er voor je op de weg gebeurt. Eigenlijk moet je de lagere snelheid van je voorgangers al signaleren voordat je ze kunt zien en weten wanneer de file echt voorbij is. Hierbij helpen de spookfile-apps. Deze apps halen via een internetverbinding informatie op over hoe het verkeer om je heen zich gedraagt. De app signaleert snelheid en remgedrag van voorgangers. Op basis daarvan geeft de app je continu snelheidsadvies in je auto. Het systeem zorgt ervoor dat je sneller kunt anticiperen in het verkeer en zo gelijkmatiger kunt rijden.

You are here

Volg ons